Choď na obsah Choď na menu
 



 


 


 

                   Narodil som sa v hudobníckej rodine. Detstvo a mladé roky som prežil v rodnej obci Víťaz / okres Prešov /, kde stále pôsobilo aj niekoľko moderných kapiel súčasne. Začínal som ako mladý nádejný gitarista v jednej z nich. Súčasne som však študoval hru na husle na ZUŠ v Krompachoch / M.Rotmayerová, I a II cyklus /. Hra na tento nástroj ma natoľko zaujala, že som sa jej začal venovať naplno. Inšpiráciou mi nebola klasická, ale ľudová hudba, ktorou som bol očarený.Obrázok Neskôr som začal študovať na konzervatóriu v Topoľčanoch / N.Lama / a po prerušení štúdia / ZVS / pokračoval som na  konzervatóriu Jozefa Adamoviča v Košiciach / L.Orgován st. /, kde som získal absolventský diplom. Niekoľko rokov som študoval aj súkromne u profesorov  Š.Demeter  a J.Bikár / členovia Štátnej filharmónie, Štátneho divadla a pedagógovia na štátnom konzervatóriu v Košiciach /. Tieto  poznatky som neskôr zúžitkoval ako učiteľ hry na husliach na ZUŠ a pôsobení v rôznych ľudových hudbách a hudobných telesách. Určitý čas som bol aj členom prešovského symfonického orchestra pod vedením J.Selčana st., ktorý pripravuje s týmto telesom zaujímavé a originálne projekty. Vysokoškolský diplom som získal na  Prešovskej Univerzite - FF / Hudobné umenie - Estetika /, kde som počas štúdia bol členom komorného  orchestra Camerata Academica, pod vedením Doc.Mgr.art.Karola Medňanského, PhD.

                   

                   V rodnej obci pôsobila aj FS PRIDAŇ / folklórna skupina /, ktorej som upísal niekoľko rokov svojho života ako primáš a člen ĽH / ľudová hudba / a ktorá počas môjho pôsobenia získala cenu "Laureát celoslovenskej súťažnej prehliadky FS ". salanci-stanislav_011.jpgNeskôr moje kroky smerovali do rôznych folklórnych súborov, z ktorých spomeniem Zobor, Krompašan, Dúbrava, Zemplín, Sabinovčan a profesionálne umelecké teleso PUĽS, kde som dlhé roky pôsobil ako člen orchestra a koncertný majster. Počas pôsobenia v týchto telesách som precestoval skoro celú Európu a  časť Ázie. V súčasnosti som jeden z primášov ĽH Prešovčan, ktorá prezentuje koncertné, operetné, muzikálové skladby a rôzne šlágre. V roku 1995 ĽH pod vedením Jozefa Salanciho, ktorá  pôsobila pri FS  PRIDAŇ, ktorej som bol členom,  začala  pripravovať  samostatný koncertný program  v spolupráci s hosťujúcimi hudobníkmi a s rôznym nástrojovým obsadením. Pod názvom F-BAND / 15 členný orchester /, vystupoval na rôznych festivaloch doma i v zahraničí. Repertoár pozostával z ľudových piesní upravených v netradičných moderných aranžmánoch / autor hudby je J.Salanci /. V súčastnosti je aj jeden z tvorcov hudobných aranžmánov pre moju šou. Z jeho dielne z tohto obdobia mám v repertoári aj skladbu / Rómska nálada - mp3/ .


 

                      V polovici 90 rokov som sa začal pohrávať s myšlienkou ako skĺbiť hru na husliach a modernú hudbu. Mal som prirodzený vzťah k populárnej hudbe, ktorý vyústil do podoby, akú dnes prezentujem.  Najprv som hral známe skladby z vážnej hudby, z filmov a muzikálov v modernom prevedení ako aj romantické skladby. Neskôr som svoj repertoár rozšíril o mnohé iné žánre. Nesnažím sa ponúknuť verné kópie diel, ale dôležitým prv534947_282628575159887_12251432_n.jpgkom mojej šou je vlastná improvizácia na známu tému v kombinácií s rôznym štýlom hudby. Svoj program  obohacujem aj vlastnou tvorbou. Prvú vlastnú skladbu som nahral v nahrávacom štúdiu v roku 1995 / For You - mp3 /. Neskôr som sa stal víťazom súťažnej relácie "5 minút slávy". To bol prvý impulz sólovo vystupovať na rôznych kultúrno-spoločenských   podujatiach a ako jeden z mála na Slovensku prezentujem tento štýl hudby.    Neskôr som účinkoval v  reláciách " Nebo, peklo Pročko " a "Slovensko má talent". Niekoľko krát som bol aj hosťom v relácií "Teleráno". Doteraz som spolupracoval s rôznym zoskúpením tanečníkov, od jedného tanečníka až po niekoľkočlennú skupinu. V poslednom čase vystupujem so speváčkou v spoločnom programe a  ucelený je aj program s kapelou Ružový Panter. S "Violin show" som precestoval skoro celé Slovensko a okolité štáty.